Vad får den svenske mediekonsumenten för pengarna?

Public Service: SR, SVT samt Utbildningsradion, UR.
  • Torsdag 25 aug 2022 2022-08-25
E-post 958

Komikern, författaren och konstnären Aron Flam ställer kostnaderna för svensk Public Service mot kostnaderna för bland annat den svenska cancervården. Det finns en relevans i detta, lika relevant som att jämföra svenska statsfinansierade mediers produktionskapacitet och kvalitet med internationella aktörer.

Årligen betalar vi drygt 8,5 miljarder kronor till SVT, SR och UR. Varför behöver staten ett så stort mediebolag? Miljarderna som går till Public service hade kunnat läggas på elförsörjningen, försvaret eller cancervården, skriver Aron Flam i Expressen. Flam, känd kritiker till Public Service ser hellre att våra gemensamma skattemedel går till något som kan uppfattas som mer livsnödvändigt när han ställer olika budgetposter mot varandra.

Aron Flam är aktuell tillsammans med komikern och journalisten Jens Ganman med boken “Älskade Public Service“.

Relaterat: Aron Flam – Individualisten som tog en kula för kollektivet

Det går inte att komma ifrån att Flam har en poäng och oavsett vad den enskilde kan tycka om Sveriges Radio respektive Sveriges Television och Utbildningsradion. Oavsett om företagen skall läggas ner, reformeras, få ett begränsat åtagande eller bevaras så finns det goda grunder för ställa svensk public service i ett internationellt perspektiv. Vad 8,5 miljarder kronor och c.a 4 000 anställda resulterar i.

Enligt en sammanställning som Zippia gjort omsätter det internationella mediehuset CNN c.a 20 miljarder kronor årligen med sina, enligt CNN själva, 4 000 anställda. Den kommersiella TV-kanalen har en omsättning på runt 3,7 miljoner kronor per anställd. motsvarande kostnad för en anställd i svensk public service är c.a 2 miljoner kronor.

Även om CNN omsätter mer än det dubbla mot svensk public service är en jämförelse relevant. SVT, SR och UR kan med sina dryga 4 000 anställda mycket väl jämföras med CNN:s.

Kanalen är världens tredje största och den interntationella kanalen, CNN International, är världens mest distribuerade TV-kanal. CNN sänds i praktiken i varje land världen över. 

Andra nyckeltal är, enligt CNN

  • CNN når runt två miljarder människor i mer än 200 länder och territorier
  • CNN har 36 redaktioner runtom i världen för att täcka merparten av språkområdena, i tillägg har CNN mellan 900 till 1000 samarbetspartners för att uppnå global nyhetstäckning.
  • CNN når 78,2 av de amerikanska hushållen och 200 miljoner unika tittare varje månad i världen.
  • CNN International når 362 miljone hushåll internationellt.

CNN ägs idag av Warner Bros vars ägare är det amerikanska telekomföretaget AT & T.

Den engelskspråkiga kanalen, CNN (US) simultantolkas till bland annat japanska för att adressera även andra språkområden vars engelskakunskaper inte riktigt når upp till en adekvat nivå. CNN var det första TV-bolaget att börja sända dygnet runt men har även andra affärsområden med egna produktioner.

CNN Original Series samt CNN Films som producerar dokumentärer och program inom kulturområdet. De senare produktionerna innebär att CNN har en verksamhet som går att jämföra med svensk public service´s kärnverksamhet.

Nyhetsproduktion vs åsiktsproduktion

 

Där CNN sänder dygnet runt, alla årets dagar, präglas de svenska TV-kanalerna av långa sändningsuppehåll där inte ens repriser av egenproducerade program sänds. 

Till skillnad från CNN har svenska Public Service-företag ett särskilt beredskapsuppdrag. Att vara en del av den svenska beredskapen och det svenska totalförsvaret vilket ställer krav på en strikt neutral nyhetsförmedling.

Sveriges Radio Internationals verksamhet har kunnat avslöjas med att översätta citat från politiker med direkta felaktigheterr på ett sådant sätt att det inte handlar om översättning utan fabricering. SR International menade bland annat tidigare att kristdemokraternas partiledare hade önskat att fler muslimer skadades i påskupploppen tidigare i år i den somaliska kanalen.

SVT har i nyhetsformat påstått att ”en judisk lobby” legat bakom USA:s presidents beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem från Tel Aviv. Ett öppet antisemitiskt uttalande som saknade grund att stå på.

Relaterat: Medieforskare menar att det inte finns någon politisk dimension i Public Service nyhetsrapportering.

Tidigare under sommaren kunde dessutom Dagens Nyheter avslöja  tveksamheter i främst Sveriges Radios säkerhetsmedvetande efter att SR släppt in icke säkerhetsgodkända konsulter i flera av SR reservsystem som är tänkta att nyttjas i händelse av krigsfara, krig eller annan nationell oro.

Den senare frågan innebar att Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, kallades till försvarsutskottet för att förklara sig.

Det är relevant att utöver, som Flam, ställa svensk public service kostnader mot andra kostnader i statsbudgeten. Lika relevant är det att se vad svenska skattebetalare får för resultat när SVT, SR och UR ställs bredvid och jämförs med internationella aktörer.

Vad de svenska skattebetalarna egentligen får för pengarna.

Ledarsidorna BLI PRENUMERANT

Gillar du det vi gör? Gillar du formatet "grävande opinionsjournalistik"? Gillar du artiklar av Björn Törnvall, Edward Nordén eller skribenter som professor Jan Blomgren som mer eller mindre återkommande skribenter? Gillar du att vi ifrågasätter makten och de som kallar sig experter?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Ledarsidorna.se inte emot presstöd av principiella skäl. Det går inte att ta emot något om du är motståndare till det.

Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Och detta är en förutsättning för att vi som huvudregel varje dag klockan 06 på morgonen, 365 dagar per år, ska kunna ge dig en nyhetsfördjupning ur vårt perspektiv.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta med detta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till hela artikelarkivet, inte sällan med unikt källmaterial.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se