Vilket UD är det som tar steget in i Nato?

Utrikesdepartementet. Foto: Regeringen.
  • Tisdag 27 feb 2024 2024-02-27
E-post 155

Vilket UD är det som till slut får nyckelkort till försvarsalliansen Natos inre rum? Huvuddelen av personalen kommer lära om snabbt. Frågan är i vilken utsträckning de opolitiska socialdemokratiska tjänstemännen öppet kommer vara mot Nato och med någon annan efter gårdagens votering i det ungerska parlamentet. För mot, det kommer de alltid att vara.

Godkännandet från Ungern innebär att Sverige tar ett stort steg mot ett Natomedlemskap. Statsminister Ulf Kristersson (M) var snabbt ute med en första reaktion i sociala medier.

”En historisk dag. Alla Natoländers parlament har nu röstat för Sveriges Natomedlemskap. Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet”, skriver han i ett inlägg på X.

Även om de kvarstående stegen, en ratificering av den ungerske presidenten eller talmannen och den sista transporten av detta dokument över till USA i praktiken bara är praktiska formella steg innan den svenska flaggan kommer hissas utanför Nato-högkvarteret är resan över. I DN:s podd ”Älskade politik” ställs frågan om vilket Sverige som går med i Nato. En relevant frågeställning då de flesta partier utom möjligen Liberalerna inte går att känna igen. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är de partier som för lång tid framöver kommer behöva prata med små bokstäver om Nato-motståndares svekfullhet och opålitlighet.

Peter Hultqvists stora löfte till S-kongress och väljare att något Nato-medlemskap skulle inte komma ifråga under hans tid i politiken var minst lika grundmurat som Sverigedemokraternas motstånd. Ett motstånd som inte sällan slog över hos enskilda företrädare i Kreml-troget medlöperi.

Och frågan är på kort sikt vad som sker i arvsfurstens palats. De opolitiska socialdemokratiska tjänstemän som dominerar myndigheten tillhör alla Schori-falangen i partiet. Svurna motståndare till försvarsalliansen och mer av hängivna följare av Pierre Schoris ideal. Som fortfarande i minst ett fall tills nyligen haft ett porträtt av den kubanske revolutionären Ernesto Che Guevara på sitt kontor. För att signalera beundran och lojalitet till allt det som är motståndare till försvarsgemenskapen. Det fria väst.

Alla dessa tjänstemän, främst de som ingår i ”Dirty Dozen” och den svensk palestinska brigaden av svenska regeringstjänstemän måste snabbt tänka om för att fortsatt kunna följa direktiven som kommer från Olof Palmes Internationella Center på Sveavägen 68 för att kunna ha fortsatt inflytande över den förda politiken. För även om en försvarslinje har fallit för denna gruppering i regeringskansliet är det inte omöjligt att få Sverige att obstruera mot Nato på samma nivå som Turkiet och Ungern.

Så frågan är egentligen ännu snävare. Vilket UD är det som till slut får nyckelkort till försvarsalliansen Natos inre rum. Huvuddelen av personalen kommer lära om snabbt. Men hur Schoris, Margot Wallströms och Carin Jämtins hårda kärna av trotskister och maoister i knytblus och kostym kommer reagera eller främst agera är idag okänt.

De är inte med oss väljare. Frågan är i vilken utsträckning de öppet kommer vara mot Nato och med någon annan. För mot, det kommer de alltid att vara.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se