Därför vill S regera på oppositionens budget

Rosenbad med Justitiedepartementet. Foto: Wikipedia.
  • Lördag 27 nov 2021 2021-11-27
E-post

Superonsdagen den 24 november gjorde det tydligt hur den svenska regeringsformen fungerar. För under ytan finns förklaringen om varför Socialdemokraterna kan tänka sig att regera på ett annat budgetförslag än det egna. Budgeten betyder mycket för varje regering. Men långt ifrån allt. För mest betyder regeringsmakten då huvuddelen av de tusentals beslut som varje regering fattar varje budgetår aldrig behöver passera riksdagen.

Efter ”Superonsdagens” utfall borde det framstå tydligt varför Socialdemokraterna själva kan tolerera att regera på oppositionens budget. Det är klart att det blir inte lika med att regera en egen budget men vad politiska journalister i allmänhet och kanske public service i synnerhet, som har ett folkbildande uppdrag, inte förklarat är hur svensk maktdelning fungerar i praktiken. Riksdagen har den lagstiftande makten och makten över budgeten men det är inte allt. Regeringen förfogar själva över den exekutiva makten i ärenden som inte nödvändigtvis riksdagen ens behöver informeras om, än mindre tillfrågas.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad.Som prenumerant och premiumkund kan du ta del avpodden.

Som prenumerant får du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel en redogörelse för hur varje regering kan driva sin politik genom den svenska författningens uppbyggnad. Där de inte behöver passera riksdagen.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se