Kan vi försonas? Förutsättningarna finns inte kvar

Johan Westerholm. Illustration: Lars Vilks 2020 (rondellhunden längst ner till vänster)
  • Lördag 28 okt 2023 2023-10-28
E-post 189

“– När attacken väl börjar kommer det att höras ända till Sverige” Det menade den israeliske översten Golan Vach. Och den hörs redan nu. Svårigheterna att försonas växer vartefter folk bränner broar även i Sverige. Där debatten blir så hård om konflikten i Gaza och södra Israel att det inte längre finns något kvar att försonas över i Sverige.

IDF, den israeliska försvarsmakten, fortsätter med att bygga upp sina markoperationer i Gazaremsan. Även om det inte finns några större trupprörelser som är kända så ser det ut som att Israel nu sakta glider över i den väntade markoperationen. 

För Gaza-borna har vardagen utvecklats till  ett inferno den senaste tiden. Även de journalister som trotsat varningarna berättar om det kaos som avstängningen av bland annat internet lett till. Men att den planerade markinvasionen kommer att få konsekvenser långt utanför det forna Palestinska mandat är alla medvetna om.

– När attacken väl börjar kommer det att höras ända till Sverige, säger översten Golan Vach till SVT.

Det är svårt att inte falla in i den bedömningen. För det hörs redan nu. Hamas anfall på staten Israel, som var ett anfall som utgjorde en hybridform arv militär attack men med stora inslag av terror, är på väg att slita isär den svenska opinionen.

För det är första gången sedan minst två decennier som staten Israel fått ett stöd i delar av den svenska opinionen. Fram tills nyligen var det endast Hamas och den Palestinska myndigheten PA som, av olika skäl, kunnat få en positiv mediabild. Men den kom att förändras av när Hamas visade med vilka bestialiska metoder de i stor, nästan industriell, skala var beredda att slakta oskyldiga civila.

De bestialiskt utformade attackerna som bland annat Muslimska brödraskapets tidigare andlige ledare Yussuf al Quaradawi framförde i Stockholms moské i juni 2003. Där han menade att attacker på kvinnor och barn var legitimt i kampen för ett fritt och enat Palestina. Från floden till havet. 

En predikan som inte fick någon större uppmärksamhet i media då. Men som idag känns som ett omen på vad som komma skulle.

Den väpnade konflikten samt striderna i Gaza och södra Israel har kommit att klyva det svenska samhället på ett helt annat sätt än Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Trots att Ukraina ligger geografiskt närmare. Vad orsakerna är kan vi idag bara spekulera i men kanske är det den gryende insikten om hur mycket som det judiska kulturarvet har påverkat Sverige som nu blivit påtagligt. 

Hur nära det är att även Sverige blir tömt på judar inom vår livstid. För att Sverige inte längre kan, och i vissa fall inte vill, vara en säker plats för judar.

Och det möts av motreaktioner.

Allt fler svenskar har börjat reagera på opinionsbildare som Zara Larsson, ”Kakan” Hermansson och Greta Thunbergs ställningstaganden för Hamas. Eller som i sin spontana utformning uppfattats som ett försvar av Hamas terror.

”Kakan” har idag, men av officiellt andra skäl, kommit att stängas av från tidskriften Elle. Zara Larsson har tvingats radera en uppdatering samt Greta Thunberg är idag tyst efter att hennes organisation Fridays for Future tagit parti för en konflikt som inte längre berör klimat och miljö utan tagit ställning i en konflikt långt utanför dess forna kärnfråga.

Med en allt mer negativ och växande opinion mot sig. 

Ett helt nytt landskap tornar upp sig. Med nya poler och inte minst nya klyftor. 

Oaktat konfliktens kärna, i det Palestinska mandatet, ställer jag mig idag frågande om Sverige under överskådlig tid kommer läka ihop efter det här. 

Ett Sverige där gamla och helt uppenbart oläkta sår och olösta konflikter, till del importerade, slits upp.

Jag är osäker på om det kommer att gå. Tvärtom ser jag hur svårigheterna att försonas växer vartefter folk bränner broar även här. Där debatten blir så hård och gravarna så djupa att det inte längre finns något kvar att försonas över.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se