Missriktade politiska ”krafttag” mot legala vapenägare – igen.

Älgstudsare. Foto: Eget.
  • Onsdag 10 aug 2022 2022-08-10
E-post

För att komma tillrätta med de illegala vapnen och ökade samhällsvåldet aviserar flera partier kraftfulla åtgärder. Riktade mot de legala vapenägarna och vapenanvändarna. Ett politiskt apspel menar Björn Törnvall som pekar på den politiska oförmågan att  i stället  ta tag i själva grundproblemet.

Nu aviseras än en gång nya ”krafttag” från politikerna, mot det ökande skjutvapenvåldet. Som vanligt ger man sig på de legala vapenägarna. De som utför de ökande morden med illegala vapen, klarar man helt enkelt inte av att nå. Då är det enklare att framstå som handlingskraftig inför väljarna med förslag, som drabbar legala vapenägare – jägare och sportskyttar.

Vi har redan sett riksåklagare Petra Lundh önska sig att jaktbrott skall jämställas med terrorism eller andra av de grövsta brotten, när det gäller tillstånd till hemlig telefonavlyssning. Nu får vi höra av justitieminister Morgan Johansson, att det skall bli svårare att få lov att inneha legala vapen. Sådana tillstånd skall inte kunna ges till medlemmar av ”vådsbejakande organisationer”. Vem bestämmer vilka som träffas av detta uttryck idag – eller ännu viktigare, imorgon?

Relaterat: Därför slår den svenska vapenlagstiftningen snett

Johansson ger som exempel, att hotet från legalt vapenägande idag främst kommer från en politisk rörelse på yttersta högerkanten och från en extrem religiös inriktning, som finns inom våra invandrargrupper. Den yttersta vänsterkanten verkar märkligt nog, inte vara lika hotfull i Johanssons verklighetsbeskrivning. Var har han fått sin uppfattning ifrån denna gång, är det från Säkerhetspolisen? Är detta relevant? Hur många människor i de utpekade grupperingarna innehar legala vapen idag? Hur ofta används legala vapen i brottsliga sammanhang? Oerhört sällan, har Erik Lakomaa visat tydligt i sin forskning. 

Hur vet licenshandläggaren inom polisen vilken politisk- eller religiös inriktning sökanden av en vapenlicens har? På vilket underlag skall avslag meddelas? Är det inte förbjudet, att i Sverige föra register över människor med politiskt- eller religiöst innehåll?

Vi har ju redan sett, hur miljöåklagarna och miljöpoliserna under flera år av politiska skäl jagat Karl Hedin för påstådda brott, som aldrig inträffat. Västmanlands tingsrätt var glasklar i sin dom, där miljöåklagarens mycket dåligt underbyggda åtal totalsågades. I domen framfördes dessutom klart, att varken Västmanlands tingsrätt eller någon annan domstol, dömer någon för vederbörandes åsikter – givet att det inte handlar om hets mot folkgrupp. 

Mer av Björn Törnvall: Är kollektivt självmord målet

Hur kan den nya lag, som Johansson nu vill lyfta fram i valpropagandan inför valet, missbrukas i framtiden? Skall sökande av licens för jakt- eller sportskytte tvingas ange sin politiska- eller religiösa hemvist? Skall vissa grupper utestängas från möjligheter att ta jägarexamen eller vara medlemmar i skytteklubbar? Skall en blivande olympisk mästerskytt, som Ragnar Skanåker, riskera ett avslag på sin licensansökan, p.g.a. innehavet av politiskt oönskade åsikter just då?

Detta förslag om ny lagstiftning skulle, som så mycket annat i dessa tider fyllda av valpropaganda och försök att framstå som bättre och mera handlingskraftig än vad man är, kunna avfärdas som just meningslöst valfläsk, men historien förskräcker, som sagt. 

Att det finns starka krafter, även mot legalt vapenägande och jakt i vissa kretsar vet alla jägare, som efter påtvingade byten av vapenskåp ständigt lever under hot mot tillståndet att inneha legala vapen, om man inte för ett av polisen definierat prickfritt leverne. Numera måste äldre vapenägare även tänka över vad som kan hända, om de går på en hälsokontroll och blir anmälda av läkaren till polisen, för diverse påstådda hinder att inneha skjutvapen.

På toppen av detta kommer givetvis rapporter om ett antal svårförklarliga våldsamma inbrytningar av diverse polisiära insatsstyrkor hos legala vapenägare, endast på basis av obevisade påståenden och motiverade av polisen med, att jägarna ”är tungt beväpnade”.

Relaterat: Jakten på Karl Hedin – Boken

Något är helt galet i våra styrandes uppfattning om legala vapenägare. Frågan jag ställer mig är nu: Vad blir nästa stolliga påfund, när dessa i ärendet okunniga politiker skall visa de ”krafttag” de bevisligen är oförmögna att ta, mot den starkt ökande mordvågen med illegala vapen från Balkan och Östeuropa, på våra krogar, gator och torg? 

Att den sedan länge inslagna vägen, att försvåra för legala vapenägare och sportskyttar i stället för att ta tag i själva problemet, leder bara till fortsatt elände. Det vet alla, som ständigt är måltavla för detta politiska apspel.

Min slutsats är, rösta för en förändring nu i september och lägg din röst där den räknas.

 

Björn Törnvall

     

Prenumerera på Ledarsidornaera

Gillar du det vi gör? Gillar du formatet "grävande opinionsjournalistik"? Gillar du artiklar som denna av Björn Törnvall, Edward Nordén eller skribenter som professor Jan Blomgren?

Till skillnad från många traditionella medier och även en rad alternativa medier tar Ledarsidorna.se inte emot presstöd av principiella skäl. Det går inte att ta emot något om du är motståndare till det.

Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till hela artikelarkivet, inte sällan med unikt källmaterial.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se