Snabblån kontra privatlån

  • Onsdag 15 feb 2023 2023-02-15
E-post 0

Kan man låna pengar snabbt utan risk? Egentligen inte i någon mening, men å andra sidan finns det också alltid en risk med ett klassiskt privatlån eller banklån. Det slutgiltiga ansvaret faller alltid på dig och påverkas mer av vilken slags person du är hellre än vilket slags lån du tar.

Frågan vi dock ska försöka besvara i den här artikeln är om det finns en större inneboende risk med att låna pengar snabbt än det gör vid traditionella privatlån. Syftet är inte att propagera för det ena över det andra utan att göra en objektiv bedömning.

Det finns ett kort och ett långt svar på denna fråga. Det korta svaret är ja, och det långa svaret är nej.

Perspektivet spelar roll

Genom att använda oss av kalla fakta så kan vi konstatera att det i regel är högre ränta på snabblån, vilket man kan översätta i svart på vitt som en något större risk. Men när vi räknar in andra parametrar så målas en något annorlunda bild upp.

Räntan på snabblån är rimliga i förhållande till kraven som ställs på dig – sanningen är den att allra de flesta som ansöker om snabblån blir beviljade. Därför kan man inte förvänta sig att jämföra räntor på klassiska privatlån, där kraven är höga, med snabblån, där kraven är låga.

När du jämför långivare märker du snart också att du kan hitta betydligt lägre räntor än vad namnet snabblån antyder; i vissa fall under 10%, alltså en ränta som kan fungera på längre sikt likaså kort sikt.

Rätt syfte för rätt lån

Du kan i regel aldrig utgå från samma perspektiv när du lånar pengar snabbt som när du ansöker om ett stort privatlån – gör du det så kommer du enbart bli besviken. Snabblån har i nio fall av tio alltid kortare löptid, och handlar i tio fall av tio om mindre belopp.

Enkelt formulerat så är snabblån ett mellanting av ett korttidslån och ett långtidslån. Du kan låna pengar snabbt och fortfarande förvänta dig att delbetala din skuld under en viss tid, men de flesta personer ser det med stor sannolikhet som ett sätt att skjuta fram en utgift.

Därför handlar det om ett ta ett lån i rätt syfte och med rätt förutsättningar. På så vis är risken förhållandevis lika stor som i ett privatlån. Motkraften till det är så klart om du använder ett snabblån för fel syfte, såsom lyxkonsumtion – det vill säga någonting du egentligen inte behöver eller har råd med.


Man kan alltså inte ignorera elefanten i rummet – lånar du pengar snabbt utan eftertanke så tar du en stor risk. Men på samma vis tar du en betydligt mindre risk om du utgår efter behov iställer för begär. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se