Vem är Bilal Erdogan?

Bilal Erdogan, Bildkälla: Wikipedia
  • Tisdag 27 jun 2023 2023-06-27
E-post 108

Turkiets president Erdogans son anklagas, eller är under utredning för att har förberett mottagande av mutor från ett svensk företag för att kunna garantera bolaget en monopolliknande ställning i Turkiet. Men det är inte första gången det blåser om sonen Bilal Erdogan som inte heller är obekant i världspolitikens utkanter. Han har tidigare anklagats för att bidragit till den Islamiska statens finansiering.

Dignita Systems, som ägs av ett amerikanskt investmentbolag, av svenska och amerikanska myndigheter för att utröna om det kan röra sig om någon form av korruptionsbrott rapporterar DN.

Dignita Systems är ett svenskt teknik- och kunskapsföretag som enligt dem själva utvecklar säkerhetsfrämjande produkter och tjänster, bland annat alkolås för fordon och arbetsplatser.

Enligt dokument som inlämnats till amerikanska myndigheter utlovade företaget att betala ut mutor, eller så kallade ”kickbacks” eller bonusar om tiotals miljoner dollar om den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans son Bilal Erdogan skulle hjälpa till med att säkra en dominant marknadsposition, eller monopol, för företaget i Turkiet.

Bilal Erdogan inte okänd i politikens utkant

Necmettin Bilal Erdogan, f 1981 är det andra barnet till Recep Tayyip Erdoğan och hans fru Emine Erdoğan. Han har en äldre bror, Ahmet Burak, och två yngre systrar, Esra Erdoğan och Sümeyye Erdoğan. 

Likt sin far har Bilal Erdogan en starkt religiöst präglad skolgång i med gymnasieexamen från Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi. Efter gymnasiet flyttade Bilal Erdoğan till USA och tog en kandidatexamen från Indiana University i statsvetenskap och ekonomi. Bilal förvärvade senare en magisterexamen från John F. Kennedy School of Government vid Harvard University 2004.

Efter examen tjänstgjorde han vid Världsbanken som praktikant ett tag. Efter återkomsten till Turkiet 2006 grundade han fler av de verksamheter han idag är verksam i.. Erdoğan är en av de tre lika aktieägarna i BMZ Group Denizcilik ve İnşaat Sanayi Anonym Şirketi, ett företag med inriktning på sjötransporter i allmänhet och handel samt transport av olja i synnerhet. Bilal Erdogan sitter också i styrelsen för Turkish Youth Foundation (TÜGVA) som är befriad från att betala skatt genom presidentdekret från Recep Tayyip Erdogan.

Relaterat: Turkiet och NATO tillbaka till vardagen – Allt är inte bara F-16

Oljemäklaren Erdogan

Handel med olja har kantat Bilal Erdogans verksamhet och hans företag var 2015 inblandat i Islamiska Staten, IS, försök att exportera olja från de kontrollerade områdena för att finansiera den fortsatta krigföringen vilket den brittiska tidningen Independent kunde rapportera om. 

Den tyska finanstidskriften Handelsblatt kunde samma år presentera ytterligare uppgifter om Bilal Erdogans roll i IS oljeexport, inkluderande uppgifter om fotodokumentation om hur preesidentens son genomför möten med högt uppsatta företrädare för terrororganisationen. Av flera källor, bland annat sjöfartstidningen Maarine Link pekades Bilal Erdogan ut som terrororganisationens inofficiella oljeminister. I november 2015 uppgav Syriens informationsminister Omran al-Zoubi offentligt att transportföretaget som ägs av Bilal Erdogan var involverad i handeln med IS-olja.

Anklagelserna ledde aldrig till något utredningsresultat och lades över tid ned vartefter den politiska balansen förändrats. Inte heller ledde de italienska påståendena om involvering i pengatvätt 2016 till något åtal utan förundersökningen kom att läggas ned. 

Relaterat: Turkiet destabiliserar i krigets skugga den globala energiförsörjningen

Det var främst Ryssland som stod bakom påståendena om Bilal Erdogans inblandning i handel på den grå oljemarknaden men sedan kriget i Ukraina har Turkiet kommit att bli en av Vladimir Putins viktigaste partners i exporten av ryskt spannmål och rysk olja där BMZ Group är en av aktörerna. 

Med president Recep Tayyip Erdogans son som en av de aktiva delägarna som partner.

Relaterat: Turkiets avvaktande hållning handlar inte om Sverige längre

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se