Så byggdes Brödraskapets finanser upp med skattemedel

Ibn Rushd, Stockholms Moské, Islamic Relief. Montage
  • Tisdag 24 sep 2024 2024-09-24
E-post

Flera kommuner och regioner har tidigare dragit in sitt stöd till studieförbundet Ibn Rushd efter en granskning av Folkbildningsrådet i december. Men studieförbundets finansiella tillgångar, finansierade med skattemedel, vilar inte endast på folkbildningsmedel. Även andra skattemedel har bidragit till kapacitetsuppbyggnaden av radikaliserande åsiktsproduktion.

Stockholms stad stoppar sitt stöd till Ibn Rushd. I början av september drog Folkbildningsrådet in de kommande tre årens statsbidrag till det kritiserade muslimska studieförbundet.

– Vi ska följa Folkbildningsrådets rekommendation, vilket gör att Ibn Rushd inte längre kommer få stöd från Stockholms stad.

Det menade finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i kommunfullmäktige på en fråga från oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M).

Flera kommuner och regioner har tidigare dragit in sitt stöd till Ibn Rushd efter en granskning av Folkbildningsrådet i december. I Stockholm har det varit flera turer då det rödgröna styret pausat utbetalningar men sedan återupptagit dem, något som Fjellner varit kritisk till.

Stockholms stads planerade stöd till studieförbundet uppgick i år till 1,3 miljoner kronor rapporterar SVT.

Samma situation utspelar sig i region Västra Götaland där studieförbundet Ibn Rushd nu sökt stöd från kulturnämnden i regionen för att avveckla verksamheten. Detta avslöjades av dr Sameh Egyptsonunder gårdagen. Studieförbundet Ibn Rushd har under åren kunnat med finansiering av skattemedel kunnat arbeta upp finansiella tillgångar till ett belopp om 26 miljoner kronor utöver de anläggningstillgångar som studieförbundet byggt upp med skattemedel avsedda för folkbildning.

Den fastighet som avses är bolaget och fastigheten Granhedsgården i Katrineholms kommun. Studieförbundet förvärvade fastigheten runt 2015 och lade sedan över hälften av ägandet till Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS.

Relaterat: Svindlande affärer

IFiS, som då leddes som ordförande av den tidigare socialdemokraten Omar Mustafa var vid förvärvet även förbundsrektor för studieförbundet Ibn Rushd. IFiS är det nav som det Muslimska brödraskapets nätverksstruktur är uppbyggt kring vilket styrks av Egyptsons doktorsavhandling samt beskrivs i Johan Westerholms ”Islamismen i Sverige” (Greycat 2020). Islamismen i Sverige låg med som beslutsunderlag när Göteborgs stad första gången drog i den kommunala finansieringen 2021 under den borgerliga kommunledningen.

Andra myndigheter har bidragit

Men det är inte endast medel avsedda för folkbildning som byggt upp studieförbundets finansiella tillgångar. Även Tillväxtverket har bidragit till kapitaluppbyggnaden. Dessa kapitalströmmar tilltog under Corona-pandemin då studieförbundet, och andra verksamheter som kunde kopplas till IFiS i allmänhet och Stockholms moské i synnerhet sökte, och beviljades, Corona-stöd.

Även verksamheter som den resebyrå som arrangerat pilgrimsresor till Mecka erhöll Corona-stöd från Tillväxtverket vilket Ledarsidorna kunde avslöja.

Relaterat: Coronastöd betalades ut till Brödraskapets resebyrå

Ett annat exempel är hur samma myndighet finansierade Bellevue-moskén med Corona-stödet, Bellevue-moskén i Göteborg. Detta var den moské som IS-terroristen Michals Skråmo tillhörde under den period han radikaliserades för att sedan enrollera sig i terrororganisationen IS.

IS anses idag vara världens finansiellt starkaste terrornätverk.

Relaterat: Myndighet finansierade Bellevue-moskén

Studieförbundets, med flera verksamheter som kan kopplas direkt till muslimsk fundamentalism, islamism och annan radikal åsiktsproduktion vilar med andra ord på svensk skattefinansiering. Och då inte enbart med medel avsedda för folkbildning eller skola och utbildning. Det senare granskat i grunden av främst Doku och Sofie Löwenmark.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se