A som i Algeriet – och som i apartheid

Hourrari Boumedienne under det algeriska frihetskriget. Bildkälla: Wikipedia
  • Lördag 21 okt 2023 2023-10-21
E-post 161

Ur Askan är en fristående uppföljare till Islamismen i Sverige – Muslimska brödraskapet. Ur Askans röda tråd är hur olika radikala rörelser reste sig ur askan från andra världskriget och senar ur ruinerna från Murens fall och kom att bilda en politisk rörelse som världen aldrig tidigare skådat.

Med en kraft och räckvidd som vi aldrig kunde ana oss till. Men som vi borde sett komma.

En rörelse som innefattar inte bara ett litet inslag av antisemitism och rasism. När ett enat väst 1945 tillsammans med Sovjetunionen trodde att man lyckats besegra antisemitismen så dyker sedan inte upp på samma ställe igen. Den kommer, när den kommer, från ett annat håll. I andra kläder. Och nu kommer den på besök igen. Tillsammans med andra.

Den här gången har den kastat uniformerna ritade avv Hugo Boss i klädåtervinningen och kan komma i helt andra attribut. Där Palestina-sjalar och T-shirts med trycket ”Rädda våtmarkerna” blandas med pärlcollier och disrketa samtal i paradvåningarna på Strandvägen..

Detta är två av delkapitlen för att ge dig en liten historisk tillbakablick för att förstå vilka krafter och ideologier som ligger till grund för det som händer Israel idag. Vilka krafter som ligger bakom.

Det här är ”Work in progress”. Det är inte den färdiga produkten utan nu när jag läser den för dig så ser jag vad som saknas och kommer på nya detaljer som jag måste få med. 

Ljudfilen är fri, den skrivna texten för prenumeranter.


Prenumerera på Ledarsidorna 

Vill du ta del av två skrivna provkapitel ur “Ur Askan” av Johan Westerholm? Bli då prenumerant.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se