Affiliate Marketing – en kort introduktion

  • Måndag 13 feb 2023 2023-02-13
E-post 0

Affiliate marketing är ett koncept inom som funnits till länge och som blivit allt mer populärt och aktuellt under de senaste åren. Kortfattat är det en form av marknadsföring där en marknadsförare rekommenderar ett annat företags produkter eller tjänster och tjänar provision på varje rekommendation som genererar köp.

Men som du säkert förstår är det lite mer invecklat än så. Därför har vi på affiliatehackers.se skapat denna kortfattade men effektiva introduktion till affiliate marketing.

Så här fungerar affiliate marketing

Affiliate marketing är alltså en sorts marknadsföring som involverar minst två olika aktörer – en eller flera aktörer som säljer produkter (annonsör) och en som rekommenderar produkterna (marknadsföraren). Det allra vanligaste är att detta görs via så kallade jämförelse-hemsidor.

Vi på Affiliate hackers har arbetat med affiliate marketing inom framför allt nätcasino och privatekonomi. Vi driver idag bl.a. ett par hemsidor där vi rekommenderar kreditkort. Detta gör vi genom att testa och jämföra alla kreditkort på den svenska marknaden och dela informationen på vår webbplats. I våra jämförelser inkluderar vi länkar till de kreditkort vi rekommenderar och om någon av besökarna på vår hemsida följer dessa länkarna och sedan klickar hem ett kreditkort så får vi en provision för transaktionen.

Givetvis är det viktigt att rekommendationer, tips och information är korrekt och uppdaterad, något vi ständigt arbetar med.

Fördelen med affiliate marketing är att man kan göra det med i princip vilka produkter som helst. Det finns till exempel jämförelsehemsidor för matkassar, barnvagnar, rabattkuponger, hotell, reseförsäkringar… ja, listan kan göras lång.

Affiliate marketing behöver inte nödvändigtvis göras via hemsidor utan kan även skötas via sociala mediaplattformar såsom Youtube eller Instagram.

Sökoptimering är ett viktigt verktyg för affiliate marknadsförare

Även om man kan göra affiliate marketing på flera olika vis och via olika plattformar så är jämförelse-hemsidor det vanligaste och mest lönsamma sättet att göra detta på. Och för att lyckas med detta måste man få sin hemsida att synas för potentiella köpare som är intresserade i de produkter man jämför.

Baserat på vår erfarenhet vet vi att det mest effektiva sättet att göra det på är med sökoptimering också kallat SEO (från engelskan Search Engine Optimization).

SEO är en form av marknadsföring som går ut på att få hemsidor att synas i sökresultaten på Google. Detta göra man genom att optimera hemsidan i fråga efter lämpliga sökord som används av nischade och potentiella kunder.

Inom kreditkortsbranschen söks det bland annat mycket på kreditkort med bonus och inom matkassar är det populärt att söka efter veganska matkassar.

Förutom SEO bör man även fokusera på SEM (Search Engine Marketing) eller i folkmun: Google annonser. Här är också målet att synas på attraktiva sökord, men istället för att göra det organiskt betalar man för att visas på sökorden. Därmed kostar det mer pengar men är också mer tidseffektivt då man slipper “övertyga” Googles algoritmer att visa sin hemsida i rätt sökresultat.

Affiliate marketing hänger på andra sorters marknadsföring

Således innebär det att man för att lyckas med affiliate marketing också måste behärska andra sorters marknadsföring. Men så är ofta fallet inom marknadsföring. Det räcker nämligen sällan med att endast behärska en sorts marknadsföring utan det är ofta en kombination som ger bäst resultat.

Är du också intresserad av affiliate marketing så är vårt bästa tips att du hittar en marknad med “lågt hängande frukt”, dvs. en marknad där konkurrensen är låg samtidigt som det finns mycket trafik att ta vara på via Google. Därefter krävs det inte särskilt mycket att komma igång och med en enkel designade hemsida kan du komma långt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se