Ayatollan som log

Ayatollah Khomeini / Yassir Arafat. Bildkälla: Wikipedia
  • Söndag 19 nov 2023 2023-11-19
E-post 146

För att förstå varför Turkiet går in på Hamas sida i den pågående konflikten mellan Hamas och Israel samt varför Iran, med den libanesiska shiamilisen och terrorklassade Hezbollah tycks vara så koordinerade med Hamas i konflikten måste vi sätta oss i en tidsmaskin. Och gå tillbaka till det Ottomanska imperiets dödsryckningar.

Om bland annat detta, som del i historien i historien om radikala religiösa och politiska rörelsers framväxt i efterkrigstidens Europa handlar  ”Islamismen i Sverige” fristånde uppföljare ”Ur askan” om. 

Kapitlet ”Ayatollan som log” beskriver en liten del av hur dagens radikala islamism, och fröet till Hamas föddes. En födsel som går att spåra tillbaka till det Ottomanska imperiets sista år.

Där det ur spillrorna ur detta imperium reste sig en man, och hans klan vars ideologiska och geneologiska arv i allra högsta grad är närvarande i det som kan bli eller vara preludiet till ett tredje världskrig.


Prenumerera på Ledarsidorna 

Vill du ta del av kapitlet “Ayatollan som log? Det är idag som “addded value” för prenumeranter. Men ljudfilen är fri.

Som du säkert hör så återstår det een del redigeringsarbete och någon smärre komplettering. Men det kommer i boken som är planerad till att vara i handeln i april 2024.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.
Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se