Brittiska Labour hålls juridiskt ansvarigt för antisemitismen i partiet

Labour, Jeremy Corbyn. Foto: Wikipedia. Montage.
  • Söndag 1 nov 2020 2020-11-01
E-post

Brittiska Labour har i likhet med de svenska socialdemokraterna en lång historia av antisemitism som konsekvent förnekats. Nu har den brittiska motsvarigheten till svenska Diskrimineringsombudsmannen sagt sitt och konstaterar att Labour brutit mot brittisk lag i tre fall. Brott så allvarliga att partiet kan komma att bli juridiskt ansvariga.

Anklagelserna om judehat var en av anledningarna till att brittiska Labour och partiledaren Jeremy Corbyn förlorade förra årets val enligt Lisa Bjurwald, Dagens Arena tidigare i år.

Kritiken gick från att riktas mot bristande handlingskraft till att fokusera på påstådd antisemitism inom Labours ledarskap, för att till slut landa på Jeremy Corbyn själv – som nu inte bara tolererade antisemitism, utan var en antisemit själv. Hur gick det till? Och varför lyckades inte partiet kväva anklagelserna i dess linda?

Detta menade Lisa Bjurwald i Dagens Arena som även argumenterade att anklagelserna om antisemitismen inom Labour under Jeremy Corbyn var resultatet av en flodvåg av desinformation.

Påståendet från Bjurwald om att Labour i allmänhet och Jeremy Corbyn i synnerhet skulle vara helt oskyldiga till den tilltagande antisemitismen, som implicit utmålades som ”Fake news”  fick omfattande kritik på Twitter samt i en replik från Charlotte Wiberg:

Naturligtvis överdrivs det och hycklas från högerhåll angående vänsterns eventuella farlighet för judar. Men grejen är att Labour givit högern något att överdriva.

Nu har till slut den brittiska motsvarigheten till svenska Diskrimineringsombudsmannen, EHCR eller Equality and Human Rights Commission, i en utredning slagit fast att det i Labourpartiet under Corbyns ledning funnits både både diskriminering och olagliga trakasserier grundad i antisemitism vilket SR var först att rapportera om.

Labour fälls för antisemitism i flera fall av ansvarig myndighet

EHCR finner att Labour brutit mot Equality Act (2010) i tre fall.

Hela artikeln endast öppen för prenumeranter.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln med länkar till källor samt övrig tilläggsinformation samt hela nyhetsarkivet.

Johan Westerholm är ansvarig utgivare och chefredaktör.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se