Cage UK bedriver desinformation i Europa – Sverige en fortsatt trygg hamn

Cage UK logo
  • Torsdag 1 dec 2022 2022-12-01
E-post 245

Att Uppsala Universitet haft en nära relation mellan CEMFOR och den turkiska tankesmedjan SETA under lång tid har varit väl känt i trängre kretsar. När den nära relationen omfattar även Cage UK kommer situationen i en annan, och allvarligare dager då de bland annat bedriver desinformationskampanjer i bland annat Frankrike. Något som fått den franska regeringen att reagera.

Gårdagens artikel kunde lägga fast att det numera kan fastslås att det föreligger en formell och permanent relation mellan Uppsala Universitet och CEMFOR å ena sidan och den brittiska organisationen Cage UK å den andra.

Cage UK är inte en oproblematisk organisation där bland annat den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson, Tory, menade att det var en organisation som legitimerade terrorism. Det kan inte hållas för uteslutet att hade en ambition om att förbjuda organisataionen men då de brittiska yttrandefrihetslagarna nästan är lika starka som de svenska så fann han det då omöjligt att ta det steget när han gjorde uttalandet.

Relaterat: Uppsala Universitets band med radikaliserande krafter styrkta

Cage UK är inte heller okänt i andra länder och då inom den europeiska unionen. I Frankrike har organisationen gått till attack mot den sittande presidenten Emmanuel Macron och fascistförklarat honom rapporterade The National UK tidigare i år.

Vill du läsa vidare? Prenumerera på Ledarsidorna

Ur artikeln: Hur den franska regeringen reagerat på Cage UK desinformation, samma desinformation som organisationen sprider i Sverige med flera myndigheters goda minne.

Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se