Därför ökar efterfrågan på konsumtionslån

  • Torsdag 24 nov 2022 2022-11-24
E-post 0

Politiker har rynkar på näsan och företrädare för storbanker kliat sig i huvudet. Hur kommer det sig att allt fler svenskar valt att ta konsumtionslån, till och med när hushållens generella konsumtion sjönk under coronapandemin? Och vilka krav ställer detta, på såväl låntagare och långivare? Vi har grottat ner oss i svaren på frågorna som numera rör var och varannan svensk. Häng med på en snabbgenomgång av anledningarna bakom den ökade efterfrågan på konsumtionslån! 

Mindre lån en del av vår privatekonomi 

Om vi backar bandet ett par decennier, så hade mindre lån; snabblån, lån via sms eller dyra kreditlån, en illa ansedd status i Sverige. Men något har förändrats de senaste 10 åren. På sidor som smslansnabb.se kan du enkelt få en överblick över erbjudanden för att avgöra vilket som är det bästa valet för just dig. 

En rapport från Finansinspektionen vittnar om att omkring hälften av våra inbetalningar för räntor och amorteringar går till konsumtionslån, även om själva kategorin utgör en mindre del av vår totala lånestock. Med andra ord: en hel del av våra pengar går till den här typen av lån. 

Sannolika förklaringar

Vad beror då ökningen på? Här är några troliga orsaker till att konsumtionslånen blir allt fler: 

  1. Allt fler och mer tillgängliga långivare. De senaste åren har gemene man blivit bekant med en lång rad nya aktörer som erbjuder lån, eller som kan hjälpa till att samla flera lån till ett. En rad seriösa aktörer som Sambla eller Daypay kan sedan ge förmånliga villkor utifrån dina behov.
  2. Sämre privatekonomi, stora osäkerheter i omvärlden och en inflation som rusar förbi löneutvecklingen. När det kniper i plånboken kan ett konsumtionslån komma som en räddning, och för vissa kanske till och med bli något av en vana. 
  3. Minskade krav från bankerna. Tendensen över tid är att bankerna minskat sina krav på vem som får låna, vilket kan vara en bidragande orsak till att konsumtionslånen gått upp. 
  4. Digitalisering bidrar till förändrade konsumtionsmönster. När vi exponeras för stora mängder reklam via sociala medier, och enkelt kan köpa i stort sett vad som helst på nätet, finns det också ökade anledningar till att behöva ta en snabbt och flexibelt lån. 

Tydliga krav på långivaren

Med tanke på den mängd bolag som erbjuder konsumtionslån idag är det viktigt att du jämför noga innan du tackar ja till ett erbjudande. Som låntagare har du naturligtvis ansvar för att faktiskt kunna betala tillbaka enligt plan, men det ställs också höga krav på långivaren. Alla bolag som har möjlighet att lämna krediter till sina kunder måste ha ett speciellt tillstånd för detta, vilket utfärdas av Finansinspektionen. Via Finansinspektionen samlas också viktig statistik om konsumenternas lånevanor. Med andra ord finns en myndighetskontroll över de företag som erbjuder konsumtionslån, vilket är ett viktigt instrument för att skydda dig som låntagare. 

Sammantaget syns inga tendenser till att antalet konsumtionslån kommer att gå ner i närtid. Så det bästa du kan göra när det är din tur att teckna ett, är att se till att jämföra väl och få bästa tänkbara villkor. 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se