Forskning: Maximalt fyra procent utomnordiska invandrare i ett bostadsområde för att det skall vara attraktivt

Östra delen av Järvafältet med E18 och Hjulsta vattentorn till höger. I bakgrunden syns bland annat Kista. Foto::Wikipedia
  • Onsdag 3 aug 2022 2022-08-03
E-post 921

Integrationsminister Anders Ygeman öppnar för att begränsa andelen boende med utomnordiskt ursprung till 50 procent i syfte att förstärka bland annat integrationsförutsättningarna. Men frågan är om Ygemans antaganden är realistiska.

Forskning pekar på att inrikes födda börjar flytta ifrån eller undvika att flytta till ett bostadsområde när det har nått avsevärt lägre nivåer, eller när det utomnordiska inslaget är högre än fyra procent av invånare som är födda utanför Europa.

Då inträder fenomenen “white flight” och “white avoidance”.

Prenumerera på Ledarsidorna 

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Då vi är motståndare till det statliga  presstödsystemet har vi valt att inte söka detta statsbidrag. Det skulle göra oss beroende av makten vi granskar.

Vi är dock anslutna till det pressetiska systemet samt medlemmar i Publicistklubben.

Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 4 000 artiklar.

I dagens artikel artikel presenteras den forskning som berör problematiken som Sverige under en längre tid förnekat. För det finns svensk forskning kring de fenomen som kallas för “white flight” och “white avoidance”. Eller de faktorer och orsakssamband som leder till att majoritetsbefolkningen väljer att flytta från ett specifikt område eller vad som föranleder att denna grupp undviker vissa områden.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se