Korrupt FN-organ anklagas för att ha hjälpt Hamas vid kidnappning av israeler

UNRWA / Hamas logo
  • Onsdag 6 dec 2023 2023-12-06
E-post 265

UNRWA, det FN-organ som ska hantera den palestinska flyktingsituationen anklagas av flera vittnen samt en fristående tankesmedja för att löpa Hamas ärenden. UNRWA som sedan flera år kunnat avslöjats med vittgående korruption förnekar alla anklagelser från den fristående organisationen UN Watch.

FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar,United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, UNRWA är den organisation inom Förenta nationerna med sekretariat i FN-kontoret i Amman och Gaza som hanterar den palestinska flyktingsituationen. Organisationen är en av de verksamheter som samordnas av FN:s flyktingkommissariat. 

Det är bland annat genom denna organisation som flyktingstatusen för palestinier kan gå i arv på fädernet. Konstruktionen med flyktingstatus som går i arv har medfört att från de ursprungliga runt 700 000 flykingar sedan 1948, varav c.a 50 000 fortfarande är i livet finns det idag runt 7 miljoner palestinska flyktingar varav den största delen aldrig har besökt det land de hävdar att de flytt ifrån.

UNRWA är en av Sveriges största mottagare av bistånd. Som en av de fem största biståndsgivarna skänker Sverige varje år drygt en halv miljard av skattebetalarnas medel till organisationen. Andra stora biståndsgivare är USA, Tyskland och EU. Sverige kommer på fjärde plats följt av Storbrittannien. UNRWA är sedan många år en tummelplats för korruption och antisemitism vilket har medfört att personal omplacerats samt att UNRWA för en kortare tid fick sina medel frysta.

UNRWA är idag aktuella för hur ett antal anställda reagerade på terrororganisationen Hamas attack på staten Israel den sjunde oktober. Den fristående granskande organisationen UN Watch, baserad i Geneve, har skummat några av de anställdas konton på sociala medier. Resultatet är entydigt i form av stödet till Hamas.

  • UNRWA:s lärare  Osama Ahmed skrev “Allah är stor, Allah är stor, verkligheten överträffar våra vildaste drömmar” när massakern höll på att utvecklas.
  • UNRWA:s skolrektor Iman Hassan motiverade massakern som att “återställa rättigheter” och “avhjälpa” palestinska “klagomål”.
  • Direktören för UNRWA:s Khan Younis Training Center Rawia Helles, förhärligade en av terroristerna som en “hjälte”, “anfallare” och “prins av Khan Younis”.
  • UNRWA:s engelskalärare Asmaa Raffia Kuheil skrev upprymt “7:e oktober, 2023! Rista in datumet!” lägga till en hjärtemoji.
  • UNRWA:s skoladministratör Hmada Ahmed skrev “välkommen den stora oktober.”

Det finns uppgifter om att personal vid UNRWA bistått Hamas vid kidnappningarna av israliska kvinnor och barn. Något som UNRWA inte vill kommentera. I en intervju av CNN ger organisationen endast nonsenssvar:

CNN: En överlevande från Hamas fångenskap sa att han hölls som gisslan av en UNRWA-lärare. Vad är UNRWA:s svar?

UNRWA: Jag kan tala om mjölet som UNRWA levererar.

CNN: Stör det dig att en UNRWA-lärare höll någon som gisslan?

UNRWA: Varje påse mjöl är kontrollerad genom korsreferenser.

UN Watch har överlämnat rapporten, som även omfattar redovisning av matstölder av Hamas, till EU:s utrikeskommissionär Josep Borrell och USA:s ambassadör Linda Thomas-Greenfield, vars regeringar är bland UNRWA:s främsta finansiärer, samt till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och UNRWA:s chef Philippe Lazzarini.

Hillel Neuer, UN Watch, kommenterar UNRWA som avfärdar vittnesmålen, För UN Watch kommer UNRWA agerande med ett öppet, eller illa dolt stöd för Hamas inte som någon överraskning menar Neuer.

Det svenska stödet till UNRWA har en bred förankring i riksdagen. Såväl Moderaterna, sedan Carl Bildts tid som utrikesminister som Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet samt Vänsterpartiet står som garanter för vid, generös och kravlös relation till organisationen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se