Religiös radikalisering: Islamistiska miljöer ej granskade i rapport

Stockholms moské, Muslimska brödraskapet Montage
  • Tisdag 2 feb 2021 2021-02-02
E-post 682

Göteborgs stad har i en rapport konstaterat att den religiösa radikala rekryteringen och närvaron minskat i staden undantaget de nordöstra delarna. Men har den minskat? Det är endast den öppna, synliga, närvaron som berörs och inte de islamistiska moskéernas aktiviteter. Miljöer som visat sig vara nog så radikaliserande.

Religiösa extremisters öppna aktiviteter i Göteborg har minskat sedan 2018. Ett undantag är de salafister som främst verkar i nordöstra Göteborg, enligt en ny lägesanalys från kommunen vilket DN var först att rapportera om.

Sedan Göteborgs stad sist gjorde en studie, för två år sedan beskrivs den tydligaste förändringen som att vara att 

”den synliga aktiviteten verkar ha minskat och stadens medarbetare vittnar om en mindre omfattande propagandaspridning.”

Samtidigt beskrivs undantag från denna bild och pekar särskilt på att närvaron av salafistiska grupper och individer   syns tydligt i Göteborgs nordöstra delar, där flera av stadens särskilt utsatta områden ligger.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se