Turkiet: Fördel oppositionen i valspurten

Den turkiska opinionen den 27 april. Skärmavbildning Twitter.
  • Söndag 30 apr 2023 2023-04-30
E-post

Även om utmanaren i det turkiska presidentvalet i de två senaste opinionsmätningarna ser ut att ha ryckt ifrån så är valet långt ifrån avgjort. Erdogan och hans parti AKP gick in i valrörelsen väl förberedda genom att bland annat ha berövat utmanaren Kemal Kılıçdaroğlus åtalsimmunitet.

I det kommande turkiska valet finns det allt fler tecken som tyder på att presidentvalet kommer tvingas gå till en andra valomgång. Ingen av huvudkandidaterna, Recep Tayyip Erdgan och Kemal Kılıçdaroğlu ser ut att få egen majoritet i de sammanvägda mätningarna.

Denna valomgång kommer i sådana fall hållas den 28 maj.

Även om utmanaren, Kemal Kılıçdaroğlu , i den senaste opinionsundersökningen har en egen majoritet med en betryggande marginal efter att 5000 personer tillfrågats råder stora osäkerheter i flera regioner. Kılıçdaroğlu ser ut att ha ett övertag i de jordbävningsdrabbade östra regionerna men dessa regioner kan komma att skfita snabbt beroende på vilka nationalistiska stämningar som Erdogan kan piska upp.

Kılıçdaroğlu har bland annat tvingats be om ursäkt för att ha stått med skorna påtagna på en bönematta vilket väckte upprörda känslor i konservativa religiösa väljargrupper.

En osäkerhetsfaktor som kan tala emot en sådan utveckling är den kurdiska minoritetens utveckling. I vilken utsträckning dessa väljare till slut kommer rösta på Kılıçdaroğlu och de partier som utmanar AKP i parlamentsvalet.

Erdogan har ett övertag i diasporan

Sedan förra valet har dock hela Medelhavskusten kommit att svänga i opinionen och bli allt mer kritiskt inställa till Erdogans politik. Samma tendens kan ses längs hela Bosporen men där regionerna längs Svarta Havskusten och i inlandet fortfarande är AKP-trogna.

I den europeiska diasporan har dock Erdogan ett säkert övertag. Turkiska medborgare i denna diaspora har de senaste åren tenderat att rösta mer konservativt i de turkiska valen än i de val som genomförs i de länder de lever i.

Relaterat: Turkiet: Tight men redan avgjord valrörelse

En undersökning bland tysk-turkar visar att dessa i Tyskland röstar främst på socialdemokratiska eller motsvarande miljöpartistiska alternativ  som Die Linke meed över 90 procent. I de turkiska valen röstar motsvarande väljare 65 procent på Erdoğan.

Men även andra faktorer kommer att spela in. Bland dessa finns att utmanaren Kılıçdaroğlu tidigare under hösten berövades sin åtalsimmunitet.

Den turkiska regeringen agerade under hösten för att beröva Adayı Kemal Kılıçdaroğlu åtalsimmunitet vilket har föranlett att han dels kunnat fällas för att förolämpat Erdogan i ett tal men öppnar för andra rättsliga åtgärder mot honom. Något som kan komma att krävas om opinionen utvecklas ytterligare i negativ riktning för den sittande presidenten.

Relaterat: Erdogan: USA ska ta bort sina smutsiga händer från Turkiet

Andra osäkerhetsfaktorer går att tolka in i den varning som parlamentets talman utfärdade mot de internationella valobservatörerna, att de skulle förhålla sig strikt objektiva till det turkiska valet. Talmannen har tidigare kritiserat delegationsledaren Klaus Schwab för antiturkiska uttalanden.

Relaterat: Erdogan förbereder sig för alternativa valresultat – Varnar valobservatörer

Det turkiska valet är långt ifrån lättbedömt, en rimlig analys är att presidentvalet kommer att gå till en andra valomgång samtidigt som anklagelser om valfusk kommer prägla valresultatet redan efter den första valomgången. Och, det kan inte uteslutas att i likhet med det amerikanska presidentvalet 2020 att valet till slut avgörs i domstol.

It aint over until the Fat Lady sings.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se