Korruption utgör det största hotet mot demokratin

Genrebild Pixabay/Studieförbunden logo. Montage.
  • Måndag 30 sep 2024 2024-09-30
E-post

Aftonbladets ledarredaktion går till generalangrepp mot regeringens uppstädning av korruptionen inom den skattefinansierade civilsamhällessektorn. Utan att nämna ett ord om den korruption som präglar sektorn eller var i samhället den tycks ha sitt ursprung. Av, visar det sig, lätt insedda skäl. Det finns en organisation som tycks förena några av de mest uppseendeväckande korruptionshärvorna som avslöjats på senare år.

Aftonbladets politiske redaktör Anders Lindberg menar att regeringen förklarat krig mot folkbildningen och därmed det motmedel mot repressiva politiska krafter som folkbildningen i allmänhet och finansieringen av studieförbundens musikversamhet i synnerhet utgör. Lindberg hänvisar bland annat till Peter Gustavssons bok ”Angreppet – så urholkar Tidöregeringen vår demokrati” (Arkiv förlag, 2024) där Gustavsson för fram tesen om Tidöpartiernas systematiska arbete att avveckla och motarbeta de grupper och organisationer man ser som politiska motståndare.

Lindberg tar fram musikens roll i alla proteströrelser, till exempel  Woody Guthrie, USA:s kanske viktigaste protestsångare. Guthtries gitarr bar texten ”This machine kills fascists”. Och genom att tydligare reglera den ekonomiska redovisningen för studieförbundens musikverksamhet skulle detta öppna avgrundens portar till en svensk version av ett tredje rike.

Korruptionen utgör hotet mot demokratin

Vare sig Gustavsson eller Lindberg nämner vad Riksrevisionen och inte minst Folbildningsrådet själva funnit vid sina allt mer frekventa och djuplodande revisioner av hur Folkbildningssverige hanterat skattemedel de senaste åren. 

En oroväckande stor del av folkbildningsanslaget, som är avsett för just folkbildning, har använts till annat. Riksrevisionen uteslöt i sin granskning inte att organiserad brottslighet använt studiecirkeln för delfinansiering eller legitimering av verksamhet. ABF upplät ungdomsgårdar i Botkyrka till rekryteringsplattformar för livsstilskriminella. 

Relaterat: Det största hotet mot civilsamhället är civilsamhället själva

Folkbildningsrådet kunde inte redogöra för var 75 procent av samordningsanslaget tog vägen och studieförbundet Ibn Rushd kunde förvärva en kursgård för medel avsedda för just folkbildning. Hälftenägandet av kursgården, Granhedsgården AB, överfördes direkt efter förvärv till det Muslimska brödraskapet i Sverige.

Relaterat: Ibn Rushd ingår i Muslimska brödraskapets fasta struktur – avslöjade av sina egna stadgar

När Lindberg hänvisar till vad han menar är en av världens främsta musiker inom den antifascistiska fredsrörelsen, Woody Guthrie inte berör är att Guthrie uppstod i en demokrati utan offentlig skattebaserad folkrörelsefinansiering. Det vill säga utan risk att korrumperas. 

Artister som Guthrie och folkrörelseledare som Martin Luther King uppstod i kraften av sig själva. Inte den mylla av korruption som utgör Gustavssons och Lindbergs huvudsakliga referensram. ABF och i Lindbergs fall Equmeniakyrkan. Equmeniakyrkans biståndsorganisation är Diakonia och exemplen är flera hur Diakonia varit inblandade i olika biståndsprojekt i Afrika som uppvisat stora inslag av korruption. 

En annan mer känd medlem i Equmeniakyrkan är Socialdemokraternas tidigare partisekreterare, biståndsminister och generaldirektör för Sida. Carin Jämtin.

Gustavsson å sin sida handplockades till ABF:s ledning av den dåvarande ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson (S). I spåren efter  Thorwaldssons ledarskap för ABF sticker kursgården Brunnsviks konkurs ut. En konkurs som aldrig blev slutligen utredd men där det förekom en rad märkligheter inom ABF Stockholm Nordost. Med inslag av att byggnadsarbetare som skulle arbetsträna i rehabiliteringssyfte istället fann sig tvingade att utföra tjänster åt högt uppsatta tjänstemän inom arbetarrörelsen.

När den ende som riskerade åtal delgavs misstanke menade denne internt att

”Fälls jag faller de stora elefanterna”.

Utredningen lades senare ner.

I Folkbildningsrådets internutredning av studieförbundet Ibn Rushd framgår med viss tydlighet att utredaren professor Erik Amnå som i presentationen av rapporten (som friade Ibn Rushd från alla anklagelser) att visst svinn får man räkna med när demokratin skall utvecklas.

Även Amnå kommer ursprungligen från Equmeniakyrkan med ett biståndsengagemang i bland annat Afrikagrupperna.

Relaterat: Därför har Svenska kyrkan och Folkbildningsrådet fel om Islamic Relief och Ibn Rushd

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se