Vem är egentligen Ulla Löfven?

Ulla och Stefan Löfven. Skärmavbildning SVT.
  • Söndag 17 jan 2021 2021-01-17
E-post 3932

Intervjun med statsministerparet Stefan och Ulla Löfven i SVT gav en starkt tillrättalagd bild av statsministerparet. Förutom att Ulla Löfven är, enligt statsministern själv, hans viktigaste rådgivare så har Ulla Löfven en makt- och ansvarsposition som socialdemokraterna inte talat högt om. Ulla Löfven har sedan mer än ett decennium tillbaka varit en av de som utformat och beslutat om Svenska kyrkans utveckling. Dels som tjänsteman, dels som förtroendevald.

I SVT nya satsning på samtalsprogram och med programformatet Skavlans efterföljare intervjuar Carina Bergfeldt Stefan och Ulla Löfven, ett program som sannolikt syftar till att ge en lite annorlunda bild av intervjuobjekten. Programformatet är inte politiskt på något sätt utan är just ett uttalat ”feel-good” format.

Det aktuella programmet mötte inte alls den kritik som när Anna Hedenmo intervjuade Mattias Karlsson, SD, i programmet ”Min Sanning” även om detta program har en mer politisk profil.

Bilden som SVT sätter är en av ett sympatiskt par där maken Stefan är den officiella personen och Ulla lever ett liv i skuggorna. Långt borta från den offentlighet som präglas av ansvar. Ulla Löfven ger själv uttryck för detta då hon ger ett exempel på en situation i en matvarubutik och blir igenkänd av en annan kund.

Men ingenting kan vara mer felaktigt och även om Bergfeldts programformat inte är det politiska, och det ligger inte i hennes roll att vara en kritiskt granskande politisk journalist så finns det ändå goda skäl att granska paret Löfven i allmänhet och Ulla Löfven i synnerhet.

En granskning som är mer än aktuell med årets val i Svenska kyrkan samt med Ulla Löfvens historia i det socialdemokratiska partiet där hon befunnit sig i både rollen som politisk tjänsteman och förtroendevald till såväl stiftsfullmäktige som kyrkomöte.

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Tycker du att vi gör skillnad bli gärna prenumerant. Som prenumerant och premiumkund kan du ta del av hela artikeln.

Som prenumerant får du även tillgång till hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel:

  • Politiska par har en lång historia
  • Vald att för sina åsikter och för att ta ansvar
  • – “Röstar man på Socialdemokraterna i kyrkovalet då vet man vad det är för värderingar”.
  • Ett närmande till våldsbejakande islamism med rötterna i Muslimska brödraskapet

Bli prenumerant och stöd fortsatt oberoende journalistik och  granskning av av Sverige.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du hittar här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se