Att spara pengar är viktigt i dagsläget

  • Lördag 22 okt 2022 2022-10-22
E-post

Alla vet ju om att det är bra att ha lite pengar undanstoppade ifall något akut skulle hända eller om något absolut nödvändigt gått sönder och behöver repareras eller ersättas. Det finns många spartips att tillgå och om du kombinerar många av dem så kan du snart ha sparat ihop till en buffert. Johan Sundkvist lär dig allt du behöver veta om aktiefonder, men utöver det är det bra att ha lite pengar som inte är upplåsta. 

Ovanliga metoder

Det finns även ovanliga metoder att spara och tjäna pengar och i till exempel USA är det bra att veta din blodgrupp för där kan du lämna blod eller donera blodplasma för att få en slant. På lyrik.nu får du reda på hur du kan finna ut vilken blodgrupp du har. En annan lite ovanlig metod att spara pengar är att gå ur svenska kyrkan, vilket du kan läsa om på nyhetstipsen.se då du slipper betala skatt till kyrkan.

Det är inte intäkterna – det är utgifterna

Många fokuserar på att få in mer pengar för att kunna spara, men tänker ofta inte på att varje sparad krona motsvarar en krona i inkomst. Så istället för att bara tänka på det som kommer in i hushållet bör du även tänka på vad som går ut.

 

  • Jämför – tänk på att alltid jämföra priset i det långa loppet på tjänster. Ett billigt abonnemang kan snart bli kostsamt när rabatten försvinner. Detta gäller egentligen alla former av tjänster såsom el, försäkringar, streamingtjänster eller banktjänster. Se till att jämför innan du handlar.
  • Jämför – om du ska köpa något som kostar lite mer är det också viktigt att jämföra priser, men se till att först kartlägga exakt vad du ska ha varan till så att du köper det som passar just dig. Det är till exempel onödigt att köpa en laptop med en massa finesser om du bara ska använda den till att skriva mejl.
  • Tänk en extra gång ifall du verkligen behöver varan eller tjänsten – din gamla mobil kanske kan duga i något år till. Eller så kanske du inte behöver exakt alla sportkanaler på din streamingtjänst.
  • Återanvänd, sälj eller byt – innan du slänger något för att köpa nytt, kontrollera ifall det går att laga eller återanvända på något sätt. Kanske du kan sälja det till någon som behöver och uppskattar det eller försök att byta varan till någonting du istället vill ha. Du kan alltid fråga, och det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se