Extinction Rebellion planerar Stockholmsvecka 2022

XR i Stockholm 2018, Greta Thunberg. Foto: Via Flickr. Montage.
  • Fredag 20 aug 2021 2021-08-20
E-post

I vaket efter de restriktioner som nu hävs efter Covid 19 europeiska härjningar vaknar de internationella aktivistnätverken till liv igen. Först ut är Extinction Rebellion som till helgen anordnar en aktivistvecka i Oslo och som under 2022 kommer följas upp med motsvarande i Stockholm samtidigt som XR uppmanar Greta Thunberg att närma sig rörelsen.

Efter en längre tids tystnad, i huvudsak orsakad av de restriktioner som spridningen av Covid 19 inneburit börjar olika former av aktivistnätverk nu vakna till liv. Däribland klimatnätverket Extinction Rebellion som även influerats av och uttryckt sympatier för antisemitiska nätverk verksamma inom ramen för Israel-Palestina konflikten.

Ett av de större evenemang som planeras i närtid, trots vetskapen om riskerna för spridning av Covid 19, är XR, eller Extinction Rebellions förestående vecka av aktiviteter i Oslo den kommande helgen. Den 21-29 augusti 2021 har XR låtit meddela att de avser genomföra den största civila olydnadsaktionen i Nordens historia.

 

 

Utbredd antisemitism

 

XR har, trots utfästelser om att vara en rörelse som präglas av icke-våld, våldsbejakande tendenser och företrädare, även bland grundarna. Tendenser som även innefattar antisemitiska åsikter.

Den brittiska polisen har försökt att terroristklassificera nätverket men tvingades dra tillbaka denna efter omfattande.

Det tydligaste exemplet är den brittiske medborgaren och medgrundaren till XR Roger Hallam. Hallam har inte uteslutit att några av dagens demokratiskt valda ledare kommer att dö i processen när XR tar över den politiska makten. Hallam har även uttryckt sig i förnekande ordalag om Förintelsen vilket föranledde starka protester .

Att förneka Förintelsen är straffbart i bland annat Israel, Tyskland och Frankrike men då Roger Hallam är brittisk medborgare så träffas han inte av denna nationella lagstiftning.

 

Exempel på andra profilerade samhällsdebattörer som givit uttryck för liknande sympatier är humanekologen och docenten vid Lunds universitet Andreas Malm, som blivi en av XR:s tydligaste allierade och förespråkare.

Malm insisterade vid ett zoom-seminarie under sommaren 2021 att inte nämna ordet Israel när han spontant tog upp ämnet utanför seminariets agenda. Han använde i stället frasen “the Zionist entity” – ett uttryck som används för att implicera att Israel inte är en “riktig stat”, utan någonting annat, någonting som bara har maskerat sig till en stat. Enligt IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance, ett tydligt antisemitiskt uttryckssätt.

Andra svenska organisationer som använder sig av samma retoriska modeller som Andreas Malm, som begreppet “den sionistiska entiteten” när de formulerar sig om Israel är det nazisitska Nordfront. På Nordfronts hemsida går det även läsa Nordiska motståndsrörelsens hyllningstelegram till Hamas, en organisation som även den återkommande framhålls som ett föredöme och hyllas av Andreas Malm.

XR planerar aktiviteter i Stockholm 2022

 

XR har även markerat en ökad nivå på sina aktiveteter genom att i oktober 2020 uppmana Fridays For Future, FFF, att närma sig XR. Detta genom ett öppet brev i anarkistiska tidskriften Brand författat av den tyske medborgaren Tadzio Müller.

FFF, med den svenske medborgaren Greta Thunberg som främsta profil, har tidigare uppträtt på arrangemang som organiserats av XR. Bland annat som på Parliamentary Square, London, i oktober 2018.

Müller var tongivande och samordnande centralgestalt vid kravallerna i Göteborg 2001. Kravallerna beskrevs i efterhand som en stor framgång för den autonoma rörelsen i den rapport, ”What’s Really Under Those Cobblestones? Riots as Political Tools, and the Case of Gothenburg 2001” (Ephemera 2004)som Müller publicerade tre år senare.

Det bör inte uteslutas att såväl Malm som Müller kommer att engageras inte bara i Oslo utan även under 2022 då motsvarande aktivistvecka planeras i Stockholm. I Stockholm anordnas den 2-3 juli 2022 konferensen ”Stockholm +50” med internationella gäster. 

Den två dagar långa konferensen, där UNDP står som värd, har redan fått en garanterad finansiering av den svenska regeringen på knappt 200 miljoner kronor. 

Det är exklusive de kostnader som bevakningen av konferensen kommer föranleda. Kostnader som ser ut att öka med XR aviserade aktivistvecka men då belasta polisens budget istället.

 

XR Extinction Rebellion

Extinction Rebellion, XR, är ett internationellt systemkritiskt nätverk som utövar ickevåldsmotstånd och civil olydnad i syfte att minska risken för ekologisk kollaps och massutdöende och kräver radikala åtgärder mot den globala uppvärmningen.

XR, med rötter i miljörörelsen och den brittiska grenen av Occupy-rörelsen, startade 31 oktober 2018 när cirka 2 000 personer samlades i London och förklarade uppror mot den brittiska regeringen. Rörelsen spred sig snabbt till Sverige, de första aktionerna ägde rum den 17 november 2018 i Göteborg och Stockholm, där bland annat Greta Thunberg och Stefan Sundström närvarade

 

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund får du tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar samt i förekommande fall unikt källmaterial.

Ur dagens artikel den inbjudan som skickats ut som förberedelse för XR aktivitetsvecka i Stockholm 2022.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se