Vad kostar vindkraften – Egentligen?

Havsbaserad vindkraft / Jan Blomgren. Foto: WIkipedia / Eget. Montage.
  • Lördag 9 jul 2022 2022-07-09
E-post 3172

Det påstås ofta att vindkraft är det billigaste sättet att producera el. Stämmer verkligen detta? En nyligen publicerad studie av de verkliga kostnaderna pekar i en helt annan riktning. En undersökning som i förlängningen pekar på att de svenska kalkylerna kommer leda till en rejäl blåsning av elkonsumenterna.

Vad kostar ny elproduktion? Det florerar olika uppgifter i den allmänna debatten. Ofta påstås att vindkraft ger billigast el. Detta budskap kommer från branschorgan, statliga utredningar och diverse internationella organ. Man skulle kunna förledas att tro att med så många olika aktörer som kommer till samma slutsats så måste det vara på det viset. Dock visar det sig att många av dessa rapporter tar sina uppgifter från andra rapporter, så antalet originalarbeten är betydligt lägre än antalet rapporter åberopade i media.

Vill du läsa hela artikeln?

NITEK Publicism som driver Ledarsidorna är beroende av er läsare för vår överlevnad. Som prenumerant och premiumkund har du även tillgång till poddar och hela nyhetsarkivet med över 3 000 artiklar.

Ur dagens artikel redogör Jan Blomgren för de senaste fynden i den brittiska rapportfloran, fynd som visar att stora delar av det ekonomiska underlag som vindkraftindustrin, inklusive den svenska, uppbär så stora brister att det är frågan om investeringsbesluten är fattade på korrekta förutsättningar.

Är du redan prenumerant men har svårigheter så kontakta då kundservice på mailen som du finner här.

Du kan pröva på för en krona under 14 dagar.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se