USA terrorklassar Samidoun – Sverige förväntas följa efter

WTC 9/11 / Samidoun. Bildkälla: Wikipedia. Montage.
  • Tisdag 22 okt 2024 2024-10-22
E-post

USA:s och Kanadas regeringar terrorklassade den 11:e oktober nätverksorganisationen Samidoun, en av terrorgruppen PFLP:s viktigaste intäktsgeneratorer. Samidoun har sedan flera år ett etablerat samarbete med Vänsterpartiet och försvaras även av såväl SIDA som flertalet tjänstemän i den svenska utrikesförvaltningen. USA förväntar sig dock följsamhet i sitt beslut i alla frågor som rör terrorism.

Vänsterpartiets biträdande partisekreteraren Maria Forsberg meddelade för en tid sedan att partiets verkställande utskott beslutat inleda ett uteslutningsärende mot Kristofer Lundberg. Denne är just nu avstängd som ordförande för partiföreningen i Angered i Göteborg och suspenderad.

– Bakom beslutet ligger en samlad bedömning. Kristofer Lundberg har genom sitt agerande skapat stor otydlighet kring vad V står för i grundläggande frågor. Centralt är hans stöd till PFLP, som deltog i attacken den 7 oktober, motiverade Maria Forsberg beslutet.

Lokalföreningen i Angered är en av de föreningar som haft en öppen relation med den palestinska nätverksorganisationen Samidoun. Samidoun, eller Palestinian Prisoner Solidarity Network, är en skenbar välgörenhetsorganisation som fungerar som en internationell insamlingorganisation till terroristorganisationen Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). PFLP använder Samidoun för att upprätthålla en aktiv insamlingsverksamhet i både Europa och Nordamerika.

Relaterat: Så finansierar Sverige anti-israeliska demonstrationer

Samidoun har genomfört aktiviteter tillsammans med Vänsterpartiet som agerat värd i bland annat Stockholm och Malmö.

Den 11:e oktober fattade dock de amerikanska och kanadensiska regeringarna ett gemensamt beslut som i praktiken förbjuder organisationen att verka i hela Nordamerika.

USA:s utrikesdepartementet konstaterade redan i oktober 1997 respektive oktober 2001 att PFLP använder sig av Samidoun för att upprätthålla insamlingsverksamhet i både Europa och Nordamerika. I samma beslut klassades den kanadensiske medborgaren Khaled Barakat som terrorist. Tillsammans spelar Samidoun och Barakat avgörande roller för extern insamling till PFLP.

Samidoun reagerade kraftigt på beslutet

Relaterat: Sverige fördjupar samarbetet med PFLP – trots Sidas garantier om motsatsen

Executive order från 2001 väcks till liv

Det amerikanska beslutet baseras på den Executive Order (E.O.) 13224 som fattades av den republikanske presidenten George W Bush i samband med terrorattentatet mot World Trade Center den 9:e september 2001.

Det kanadensiska beslutet är en justering av gällande brottsbalk genom ett tillägg av Samidoun som nätverksorganisation i terrorlagstiftningen. Den kanadensiska förteckningen syftar till att att identifiera en grupp eller individ som associerad med terrorism. Den kanadensiska strafflagen förbjuder vissa handlingar i relation till terroristgrupper, inklusive sådana som är relaterade till finansiering av terrorism, som att medvetet hantera någon egendom som tillhör en terroristgrupp.

“Organisationer som Samidoun maskerar sig som välgörenhetsaktörer som påstår sig ge humanitärt stöd till de behövande, men i verkligheten avleder medel för välbehövlig hjälp för att stödja terroristgrupper”

Det säger den tillförordnade undersekreterare för finansministeriet för terrorism och finansiell underrättelsetjänst Bradley T. Smed (D) som menar vidare att

“USA, tillsammans med Kanada och våra likasinnade partners, kommer att fortsätta att störa dem som försöker finansiera PFLP, Hamas och andra terroristorganisationer”.

(Reds fetmarkering)

Med likasinnade partners menas bland annat NATO. Tyskland terrorklassade Samidoun i november 2023 och EU samt Sverige förväntas nu följa efter och lägga in organisationen under motsvarande europeisk anti-terrorlagstiftning.

USA:s och Kanadas beslut kommer, när de väl genomförs i Sverige mötas med motstånd från främst Vänsterpartiet men även från de socialdemokratiska opolitiska tjänstemännen på det svenska utrikesdepartementet.

Relaterat: Dialoginstitutet – Schoris beställningsjobb

I synnerhet de tjänstemän från UD och Sida som arbetat med biståndsfrågor i allmänhet eller på annat sätt tjänstgjort på Generalkonsulatet i Jerusalem kommer lägga in sitt veto mot en svensk terrorklassning av Samidoun. Även de som tjänstgjort på Dialoginstitutet i Amman (f Alexandria) eller fredsforskningsinstitutet Sipri erfar Ledarsidorna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se