3 Digitala Säkerhetsåtergärder Svenska Internetanvändare Bör Överväga

  • Torsdag 20 jun 2024 2024-06-20
E-post

Sverige har under många års tid legat i framkant som ett av de mest digitala länderna i världen. Svenska medborgare har idag lyxen att kunna njuta av ett brett spektra digitala tjänster, allt från internet banking till digitala streamingtjänster.  

Något många dock glömmer att tänka på är att när ett lands infrastruktur till en stor del har mobiliserats online så är digital säkerhet viktigare än någonsin. Företag, myndigheter och dylikt som verkar i Sverige kommer gör sitt yttersta försäkra att sina applikationer och webbsajter är robust, men idag räcker detta inte till.

Det är viktigt att varje enskild individ ansvarar för sitt eget hus. Dagens artikel kommer att titta närmare digital säkerhet och ge 3 stycken viktiga säkerhetshetsåtergärder samtliga svenskar bör överväga. 

Lösenordshantering & kontosäkerhet för alla online sidor

Detta låter kanske som en självklarhet för de flesta, men faktumet är att de flesta fall idag av exploatering online grundar sig i att många har bristfällig lösenordshantering. 

När man pratar om lösenordshantering och kontosäkerhet inkluderar detta allt från hur man väljer ett lösenord, till hur man hanterar och sparar det och vilka andra åtgärder man ska vidta för att försvara dessa konton. 

Nedan så kommer vi reodgöra för viktiga saker att tänka på angående lösenordshantering och kontosäkerhet. Detta är tips som bör beaktas oavsett om det är för casino online sverige konton, sociala medier eller andra privata konton. 

Starkt lösenord

De dagar då människor använder sitt husdjurs namn eller efternamn och födelseår som lösenord är förbi. För att försäkra sig om att ett lösenord är robust, gör det åtminstone 12 tecken långt och blanda in saker som små och stora bokstäver, symboler och speciella tecken samt nummer. Att ha ett robust lösenord är den första muren av försvar för konton online, så se till att det är starkt. 

Tvåvägsautentikering 

Aktivera tvåvägsautenkering på de konton där det är möjligt. Detta är ytterliggare ett lager av säkerhet som gör det väsentligt svårare för hackare att komma åt konton. Tvåvägsverifiering finns i olika former, till exempel via SMS där en kod skickas till den länkade telefonen eller via en tvåvägsverifieringsapp. 

Lösenordshanterare

En lösenordshanterare är som en nyckelring eller en lösenordsbank där människor kan spara alla sina lösenord. Genom att använda en lösenordshanterare kan de skapa avancerade och unika lösenord för alla sina konton. Lösenordshanteraren är också flexibel eftersom den tillåter enkel inloggning till webbplatser med bara några knapptryckningar.

Var vaksam på phising attacker

Idag så är hacking betydligt mer sällsynt än det var för några år sedan då, operativsystem, appar och dylikt är betydligt mer robust. Det vanligaste sättet att hacka någon är att hacka personer, via så kallade phising attacker. Detta görs allt som oftast via bedrägeri mail, sms eller webbsajter som ser äkta ut men är fake kopior. 

För att undvika phising attacker se till att:

  • Var skeptisk till e-postmeddelanden eller textmeddelanden som är oigenkännliga
  • Dela inte känslig information över nätet till främlingar eller okända webbplatser
  • Klicka inte vilt på skumma länkar, håll istället muspekaren över dem för att se vad länken innehåller
  • Använd program eller webbläsartillägg som kan varna för skadliga program och falska webbsidor

Skydda dina enheter

När vi befinner oss i en världs som i stor utstäckning kräver surfplattor, telefoner och dylikt så är det viktigt att se till att dessa hålls uppdaterade. Operativ system för iOS och Android släpper periodvis nya uppdateringar för att tighta upp sin säkerhet eller för att fixa olika buggar. Av denna anledningen är det viktigt att samtliga enheter uppdateras när nya uppdateringar finns tillgängliga. 

Andra verktyg för att skydda sina enheter är att starka lösenord eller biometrisk autentisering (exempelvis face ID eller fingeravtryck). Så också till att kryptera känslig data utifall telefonen, datorn eller surfplatta skulle bli stulen eller tappas bort. 

Slutord

Ett land som Sverige som är så pass hög-digitaliserat blir ett naturligt hot för olika hackare och onda aktörer, det är därför extra viktigt för svenskar att vara varsam med sin digitala säkerhet. Nyttja dagens tips för bättre digital säkerhet. 

Pixabay

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se