Nödvändig utrotation av Shekarabi

Ardalan Shekarabi (S). Foto Regeringen.se/Wikipeedia
  • Torsdag 3 okt 2024 2024-10-03
E-post

Socialdemokraterna möblerar om i sin riksdagsgrupp. Teresa Carvalho ersätter Ardalan Shekarabi som rättspolitisk talesperson. En rotation som blivit lika nödvändig som akut så som det världspolitiska läget utvecklats. Och inte minst Sveriges säkerhetspolitiska avvägningar. Det kommer bli helt omöjligt att ha en iransk medborgare i en svensk regering för överskådlig tid efter Nato-inträdet.

Riksdagsledamoten Teresa Carvalho (S), som leder en av Socialdemokraternas arbetsgrupper för att ta fram ny kriminalpolitik, blir ny rättspolitisk talesperson och vice ordförande i justitieutskottet. Hon ersätter den tidigare ministern Ardalan Shekarabi (S), som haft rollen sedan valet 2022. Shekarabi tar i sin tur över Carvalhos plats som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

– Det här är en riktigt bra lösning för de kommande två åren, säger Socialdemokraternas ordförande Magdalena Andersson.

Men ommöbleringen är en de facto degradering av Shekarabi eftersom rättspolitiken är en av väljarnas i särklass viktigaste frågor. Och de verkliga skälen anges inte men bör med en sannolikhet gränsade till visshet bottna i dels den världspolitiska händelseutvecklingen men även hur Shekarabi positionerat sig i konflikten mellan Israel och Palestina i allmänhet och i förhållande till den ”nygamla” aktören Iran i synnerhet.

Relaterat: Ardalan Shekarabi argumenterade för ytterligare försvagning av välfärdens kontrollsystem

Tydliga markeringar sedan lång tid

Sedan Shekarabis tid som ordförande för SSU deltog han som huvudtalare vid flera demonstrationer mot staten Israel. Demonstrationer som arrangerades av bland annat Islamiska Förbundet i Sverige, IFiS. 

Demonstrationen på Sergels Torg 2009 samlade 12 000 deltagare, främst palestinier och anhängare till det Muslimska brödraskapet samt terrororganisationen Hezbollah. Palestinska flaggor vajar sida vid sida i folkhavet visar en av de videos som fortfarande finns kvar på internet från tillfället.

Relaterat: Terrorstämpling av Revolutionsgardet inte oproblematisk för S

IFiS är det Muslimska brödraskapets huvudsakliga centrum i Sverige vilket bland annat dr Sameh Egyptson kunnat styrka i sin doktorsavhandling. Annan litteratur som beskriver Brödraskapets ideologi och verksamhet är Johan Westerholms ”Islamismen i Sverige (Greycat 2020).

Men även Shekarabis iranska ursprung spelar in trots att han själv aldrig givit direkt uttryck för sympatier med Hamas och Hezbollahs ideologier. Shekarabi har motsatt sig de skärpningar i synen på dubbla medborgarskap i allmänhet och den diskriminering han menar att i synnerhet iranier, hans landsmän utsätts för. 

Den muslimska gruppen i allmänhet och stora delar av den regimtrogna iranska diasporan är viktiga väljargrupper för Shekarabi. Inte sällan driver han valrörelser i anslutning till Uppsala moské som sedan ett par år tillbaka ingår i Brödraskapets nätverk.

Relaterat: Shekarabis relationer med Tro och Solidaritet orubbade

Iran är förutom en aktiv del i aggressionerna mot staten Israel en hub, eller ett nav för det hybridkrig som Sverige är utsatt för. Flera desinformationskampanjer kan spåras till Teheran. Det är ingen slump att Iran pekas ut som ett hot mot den svenska säkerheten av Säkerhetspolisen.

Senast den iranska regimens aktiviteter blivit mer kända i Sverige var lönnmordsplanerna som skulle genomföras i Sverige på de två judiska representanterna Aron Verständig och Saskia Pantell. Detta återges bland annat på SR P1 Dokumentär.

Det var med andra ord omöjligt för Magdalena Andersson att behålla Shekarabi som rättspolitisk talesperson och frågan är om han ens är gångbar som minister, oavsett ansvarsområde. Mehmet Kaplan (MP) utgjorde ett problem för regeringen Löfven med Kaplans öppna sympatier för bland annat Brödraskapets turkiska ”kusin”, det turkiska nationalistiska islamistiska Milli Görus.

För sitt samröre och nära relation med Milli Görus tvingades Kaplan att avgå 2016 som bostadsminister. Shekarabi kom dock att vara minister i Stefan Löfvens regeringar och fick sedan fortsatt förtroende av Magdalena Andersson fram tills regeringen Andersson avgick 2022.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se