Kaffekulturen i Sverige har blivit mer än bara en fika

  • Lördag 2 jul 2022 2022-07-02
E-post 0

För dig som är en inbiten kaffedrickare, eller kanske till och med en riktig finsmakare, är begreppet kaffekultur säkerligen ingenting nytt. Men för dig som kanske slänger i dig två koppar bryggkaffe på morgonen för att orka med dagen kanske begreppet är tämligen nytt.

Kaffekultur i Sverige versus resten av världen

Kaffekultur kan betyda olika saker i olika länder och kulturer. Här i Sverige syftar vi främst till sociala händelser som involverar kaffe, som exempelvis en fika eller ett besök hos morföräldrarna. Dessa händelser ska, enligt oss, involvera en god kopp kaffe – så är det bara. Att ta en fika på stan utan en kaffe och något tilltugg finns bara inte för oss svenskar, och vi har i princip byggt hela vår kaffekultur på att fika.

I andra länder betyder kaffekultur dock andra saker. Det kan vara allt från att bereda kaffet på rätt sätt, till hur man avnjuter det. Runt om i världen finns det kaffekulturen som varierar enormt. I vissa länder kaffe nästan en konstform, med allt från odlingen av kaffebönor till vilka exakta grader kaffet ska bryggas på – något som blivit allt mer populärt här i Sverige.

Den nya subkulturen för kaffe är enorm

Precis som att det finns vin- och ölfantaster, finns det nu en hel subkultur som inriktar sig på kaffe. Det finns utbildningar som syftar till att skapa masterbaristor, som i grund och botten är experter på kaffe, och som jobbat på kafékedjor eller som sommelier – fast med kaffe då.

Dessa kaffeälskare har tagit den svenska kaffekulturen till en helt ny nivå, genom att se kaffe för något mer än bara en god dryck till fikat. De hittar ständigt nya smaker, nya sätt att brygga på och nya maträtter eller drycker att implementera kaffet i.

Idag finns det mängder av kaféer som nischar sig mot kaffe

Idag kommer det allt fler små kaféer och hak som nischar sig mot kaffe. De erbjuder i princip bara kaffe, och kanske något tilltugg. Där samlas kaffeeliten och provar nya smaker, går kurser i hur man brygger kaffe och blir proffs på allt som har med kaffe att göra. Dessa hak finns främst i stora städer runt om i landet, men vem vet? Kanske växer sig kaffekulturen i Sverige så pass stark att vi kommer att kunna avnjuta en expertbryggd kopp på våra lokala kaféer oavsett var vi bor?

Hur blir man expert på kaffe?

För den som är intresserad av kaffe och vill lära sig mer finns det många vägar att ta. Man kan som sagt utbilda sig till masterbarista, eller gå kurser inom just bryggning och odling av kaffebönor. Är du dessutom en riktig finsmakare och vill dela ditt intresse och engagemang med andra finns det gott om likasinnade människor runt om i landet, så varför inte starta upp en egen verksamhet? Kaffekulturen i Sverige handlar inte bara om fika längre – det har blivit till en hel rörelse. Vill du lära dig mer om kaffe, olika tillbehör eller andra saker som du är nyfiken på har vi en hel den informationen här på vår hemsida.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se