Ventilation i din bostad

  • Fredag 24 jun 2022 2022-06-24
E-post
Du som äger ett hus ska kontrollera så att din ventilation fungerar som den ska. Frisk luft tillgång i bostäder är väldigt viktigt för du och din familjs hälsa. Inomhus luften i bostaden måste ersättas minst en gång varje timme, därför är det viktigt att du har koll på din ventilation!

 

För att försäkra att din ventilation är tillräcklig så finns det en del saker som behöver kontrolleras. Det är viktigt att se till så att det kommer in tillräckligt med ren luft in i din bostad. Saknas det uteluftsventiler? Är ventilerna stängda?  Har ventilerna blivit tilltäppta av smuts? Är några av de viktiga frågorna man kan ställa sig. För att du ska ha en bra hälsa är det väldigt viktigt med ren luft i ditt hus eller bostad.

 

Det är också viktigt att kontrollera så att luften inte bara går in i lägenheten ordentligt, men också att luften går ut ur bostaden på rätt sätt. Man kan ställa sig samma frågor som vid tilluftsventilerna men man kan också kontroller att det finns frånluftsventiler vid alla våtutrymmen samt kök, samt om det är bakdrag i någon av ventilerna. Det vill säga att det kommer in luft utifrån istället för att ta med sig luft ut från ventilen.

 

En sak som många inte tänker på är att det också är viktigt att vädra i din bostad. Öppna dörr eller fönster och vädra en kort stund varje dag. Om det blåser från rätt håll så kan man även vädra ut kök och badrum så att luften dras ut ur bostaden. Undvik också att ständigt ha ett fönster på glänt om du har ett fungerande ventilationssystem.
Det är också viktigt att ventilationssystemet är ordentligt underhållet. Detta kan man förebygga genom att lära sig hur ditt ventilationssystem är tänkt att fungera, rengöra ventilationssystemet regelbundet och byta filter regelbundet. Om man antingen inte har tid för detta eller inte kunskaperna så kan man även teckna ett serviceavtal vid behov så hjälper någon dig med din underhållning av ventilationssystemet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se