Viktiga fördelar och nackdelar med bitcoin

  • Onsdag 28 jun 2023 2023-06-28
E-post 0

Det finns både fördelar och nackdelar med att handla med bitcoin via tjänster såsom bitcoin pro app. Här går vi igenom alla fördelar och nackdelar som finns med valutan så du får bättre koll på dem.

OBS: Denna artikel är inte att betrakta som finansiell rådgivning. Det finns stora risker med att investera pengar i bitcoin, så om du gör det, se då till att bara investera pengar du har råd att vara utan.

Fördelar med bitcoin

1. Det är enkelt att köpa bitcoin

En av de största fördelarna med bitcoin är att det är enkelt att köpa. Du kan köpa det på bland annat bitcoin-plattformar, men även på platser som Avanza som i sin tur säljer certifikat som följer bitcoinkursen. Det är inte riktigt samma sak som att köpa “äkta” bitcoin men nära inpå.

Likväl är det lika lätt att sälja bitcoin som det är att köpa dem. Tänk också på att du måste ha någonstans att lagra dina bitcoin, och det gör du bäst med en bitcoin-plånbok och inte den handelsplattform du använder för att göra överföringarna.

2. Integriteten och anonymiteten

Du är inte helt anonym när du handlar med bitcoin, men nära inpå. Det går att spåra transaktionen till dig som person men det är svårt att göra det, alltså så pass svårt att i princip ingen väljer att göra det.

Alla kan se vilken plånboksadress du har, men att koppla den till dig är desto mer utmanande. Jämfört med vanliga pengatransaktioner är handel med bitcoin mycket mer anonymt, och det är positivt.

3. Minimal övervakning

Valutor som kronan och dollarn kontrolleras av centralbanker och andra myndigheter. Samma sak stämmer inte för bitcoin som är en decentraliserad valuta med minimal övervakning och kontroll.

Så om svenska Centralbanken vill påverka värdet på kronan finns det saker som de kan göra för att försöka göra det. Men för bitcoin kan ingen regering eller myndighet komma och säga hur saker och ting ska vara, och det är ett trygghetstecken som många kryptoentusiaster uppskattar.

4. Du kan tjäna pengar på det

Att spara pengar genom att köpa bitcoin är populärt, och du kan mycket väl tjäna pengar på att köpa krypto såsom bitcoin. Men tänk samtidigt på att du lika gärna kan förlora hela din insats, så investera bara med pengar du har råd att vara utan. Avkastning är aldrig något som kan garanteras oavsett vad du investerar i.

Nackdelar med bitcoin

1. Kursen rör på sig ofta och mycket

Som rubriken säger rör bitcoinkursen på sig snabbt och ofta vilket innebär att investeringar i bitcoin ska ses som en högriskinvestering.

2. Få regler

Det faktum att bitcoin är en decentraliserad valuta är både positivt och negativt. Det negativa är främst att regler som är till för att skydda ägare av bitcoin inte kan stiftas då länders regeringar och myndigheter inte har något att säga till om.

3. Överföringar är oåterkalleliga

Om du skulle föra över bitcoin till fel plånboksadress kan du inte ångra dig i efterhand. De pengar du fört över är i så fall borta för alltid, oavsett som plånboksadressen du skickat till finns eller inte. Så dubbelkolla alltid att du skickar dina bitcoin till rätt adress.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se